Welnesstuin in Twello (Gelderland)

Een tuin voor waardige en welverdiende rust

Grote tegels met een elastische voeg, hardhouten vlonderplanken, eenvoudige beplanting en strakke betonmuren. Het codewoord lijkt ons duidelijk: onderhoudsvriendelijke materialen. Een gazon is bijvoorbeeld dus niet aanwezig in deze tuin en hiervoor heeft detuinenvanbosch een goede reden: het onderhoud tot een minimum te beperken.

Vrije tijd wordt steeds schaarser. Tijdens de weinige vrije momenten staat genieten in de tuin vaak bovenaan het lijstje. detuinenvanbosch creëerde op verzoek van deze opdrachtgever een plek waar minimalisme hoogtij viert zonder aan gezelligheid in te boeten.

Voor het nieuwe ontwerp tot stand kwam werd de tuin grotendeels ontruimd, maar kozen we bewust om een aantal bestaande elementen in ere te houden. De tuin werd omringd door een omheining van geïmpregneerd, verduurzaamd hout, die aan de zijkant van de woning werd  doorbroken door een coniferenhaag. Dit geheel hebben wij als basis gebruikt voor ons ontwerp. Achter de tuin bevinden zich woningen. Om voldoende privacy te creëren kozen we er daarom voor om ook de bestaande bolcatalpa’s her te gebruiken en te verplanten.

De onderhoudsvriendelijke basismaterialen bleken het uitgangspunt te zijn voor de rest van de tuin. De opdrachtgever besloot samen met detuinenvanbosch om ook de beplanting zo minimaal en onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden. Het uitgangspunt in het concept is de aanwezigheid van siergrassen en bamboe(hagen) als sierplant.

Zwembad als eyecatcher

Water moet rust brengen en overeenstemmen met de omgeving. Op dit gebied heeft een enorme revolutie plaatsgevonden. Jarenlang werd een zwembad weggemoffeld omdat het zorgde voor een te zwaar accent in de tuin, door het contrast van die hagelwitte boorden met het azuurblauwe water. Tegenwoordig is het meer en meer een eyecatcher geworden.

De strakke zwemvijver met design onderwaterverlichting in deze tuin is tijdloos, stijlvol en een genot om in te zwemmen. Aan beide zijden van de zwemvijver is gekozen voor tegels van natuursteen. De houten vlonder loopt door tot in de poolhouse zodat een sterk totaalbeeld ontstaat. Deze wellness ruimte met daarin o.a. een jacuzzi, buitendouche, muziekinstallatie en televisie-aansluiting grenst daarom direct aan de zwemvijver.  Het hout in combinatie met de gekozen betonsoort van de poolhouse  zorgen voor een extra warme uitstraling en de buitenbar maakt het vakantiegevoel compleet.

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2007

Oppervlakte tuin: 100-250m2

Type woning: Twee-onder-een-kap-woning

Plaats: Twello | Gelderland

Ontwerp: Michiel Bosch | detuinenvanbosch

Meer projecten van detuinenvanbosch