detuinenvanbosch, specialist in onderhoudsvriendelijke zwemvijvers

Een zwemvijver betekent een absolute meerwaarde voor elke tuin en natuurlijk plezier voor de eigenaar. Qua inpassing in de tuin geeft de zwemvijver een traditioneel zwembad het nakijken. Goed aangelegd is er ook nog eens amper onderhoud nodig. detuinenvanbosch laat u graag kennismaken met de geheimen onder en achter de perfecte waterspiegel.

“Een zwemvijver is een compromis tussen een siervijver met vissen en een traditioneel zwembad met één belangrijke pluspunt. Ook als er niet in gezwommen wordt is een zwemvijver van detuinenvanbosch een rustiek en aantrekkelijk waterelement in uw tuin.”

Voordelen van een zwemvijver

 • puur natuur, zonder gebruik van chemicaliën zoals  chloor
 • weinig onderhoud
 • perfecte integratie in uw tuin
 • ook mooi als er niet in gezwommen wordt
 • geen afdekking nodig

“Zwemvijvers verhogen evenals zwembaden in sterke mate de levenskwaliteit van de gebruikers en vormen boven een nieuwe gemeenschappelijke biotoop voor mensen, dieren en planten.”

Verschillende elementen van een zwemvijver

Levend water vormt een zeer complex systeem, dat wordt gekenmerkt door subtiele samenhang tussen de werking van elementen uit de dieren- en plantenwereld. Een ecologische zwemvijver is een vijver waarbij de ingewikkelde relaties tussen alle vijverbewoners wordt gerespecteerd en toegepast om het zwemwater gezond te houden. Het zijn gesloten systemen waarbij geen contact is met grond of grondwater.

Techniek

Ecolan Rubberfolie

Wij werken met Ecolan vijverfolie als materiaal voor het dichten van (zwem)vijvers. Met Ecolan EPDM rubber vijverfolie opent zich een wereld van mogelijkheden om van elke vijver iets bijzonders te maken. De belangrijkste voordelen:

 • Blijvend soepel en elastisch
 • Bestand tegen wortel doorgroei
 • Duurzaam
 • Door gebruik te maken van zogenoemde liters kan in veel gevallen een plooiarme zwemvijver gerealiseerd worden

Door gebruik te maken van zwarte folie warmt het zwembadwater verbazingwekkend snel op naar een aangename watertemperatuur.

Zwembadtrap

Hoewel een RVS inhangtrap (al dan niet deels boven waterniveau)  in principe voldoende is om het bad uit te klimmen, ontwerpen wij ook bouwkundige trappen (onder water niveau). Deze trappen verhogen niet alleen het comfort, maar vormen ook een mooi geheel met de rest van het bad.

Verlichting

Onderwaterverlichting: ingebouwde armaturen geven haast een exotische sfeer in en om de zwemvijver. Moderne LED verlichting is veilig, is duurzamer en kost weinig stroom.

Technische ruimte

In de technische ruimte wordt alle apparatuur die benodigd is voor uw zwemvijver.  In de technische ruimte staan o.a. energiezuinige pompen en bijvoorbeeld een BIO UVC lamp die zorgt voor het afbranden van algen en bacterie e.d. Tevens wordt deze techniek dusdanig ingebouwd dat alle componenten uitneembaar zijn.

Bouwkundig

 • Natuurlijke vormen: geen rechte wanden, maar schuin aflopend
 • Bouwkundig met b.v. hardhouten damwanden
 • Afhankelijk van omgeving en de vorm van het bad kiezen we voor metselwerk of prefab keerwanden (beton)
 • gestabiliseerde zandvloer

Natuurlijk plantenfilter

Het zwemwater gezond en helder maken gebeurt in een groot geïntegreerd filter, waarin zuiverende planten groeien. De natuur klaart deze de klus dus grotendeels zelf. Planten en micro-organismen werken nauw met elkaar samen om de voor hen levensnoodzakelijke voedingsstoffen uit het water op te nemen, daardoor wordt het water effectief gezuiverd. Helder water is een indicator voor een goed biologisch evenwicht.

Een zwemvijver bestaat dus altijd uit twee delen: een zwemgedeelte en een plantgedeelte.

Beplanting

Voor een goede filterplant in een zwemvijver zijn 2 zaken belangrijk: een flink ontwikkeld wortelstelsel en de mogelijkheid om boven water zo veel mogelijk bladmassa te vormen. Met een mooi woord noemen we deze plantengroepen Helofyten of moerasplanten.

De meeste helofyt planten zijn gras- of rietachtig, maar ze zijn er ook met een langwerpig blad. Er zijn heel veel soorten die bloeien met prachtige bloemen, maar allemaal hebben ze een sterk wortelstelsel, waarmee ze veel voedingsstoffen uit het water halen. Door deze functie zijn ze uitstekend te gebruiken om de vijver helder en schoon te houden.

Door een zorgvuldige keuze te maken tussen de verschillende planten en de verschillende bloeiperioden, kunt u het hele seizoen prachtig bloeiende helofyten in uw moerasfilter hebben.

Onderhoud

Vaak wordt het onderhoud van een zwemvijver minimaal genoemd. In tegenstelling tot een zwembad is dit ook wel zo, maar er moet zeker wel onderhoud plaats vinden. Dit is erg belangrijk!

Met enige regelmaat moet u de bodem en wanden met een hiervoor speciale ‘stofzuiger’ schoonmaken. Deze stofzuiger zuigt het vuil weg en voert het af. Doet u dit niet dan zal er een dun slibberig laagje op het folie ontstaan.

In een zwemvijver moet je kunnen zwemmen in helder en zuiver water. Het water moet zo min mogelijk voedingsstoffen bevatten. In dit voedingsarme water zullen de waterplanten (helofyten) het moeilijk met de groei hebben. regelmatig delen en snoeien doet de planten het water meer zuiveren.