Aanleg van uw gazon

Er zijn vele soorten gras te koop. Deze verschillen in kleur en gebruiksmogelijkheden. Gras is makkelijk in onderhoud en een ideale tegenhanger van levenloze elementen als bestrating. Een goed aangelegd gazon biedt verkoeling in de zomer, plezier voor spelende kinderen en geeft rust en ruimte in uw tuin. detuinenvanbosch kan u helpen bij de aanleg van, maar ook bij het advies, ontwerp en het onderhoud van het gazon. U kunt ook bij ons terecht voor het bestellen van graszoden of graszaad. Samen met onze leveranciers garanderen wij kwaliteitsproducten.

Zaaien of leggen?

Zaden of zoden? Een gazon kan op twee manieren door ons worden aangelegd. Door graszaad te zaaien of door graszoden te leggen. Beide manieren hebben voor- en nadelen. Inzaaien is goedkoper maar u bent afhankelijk van het voor- of najaar. Zoden kunnen het hele jaar door worden gelegd, behalve als het vriest. De keuze uit grasmengels is bij inzaaien groter dan bij zoden en kan aangepast worden aan uw specifieke wensen en omgeving. Een ingezaaid gazon heeft minimaal vier maanden nodig voordat het volop bruikbaar is. Zoden zijn bijna direct gebruiksklaar. Een nieuw gezaaid gazon is in het begin gevoeliger voor ziekten en beschadiging, maar is uiteindelijk sterker dan een gazon gemaakt met zoden. Graag helpen wij u met advies op maat.

Gazondrainage

Water is, net als voor al het leven, onmisbaar voor het gazon. Veel problemen aan het gazon worden dan ook veroorzaakt door een tekort aan water. Het kan echter ook voor komen dat uw gazon te nat is. Problemen met de ondergrond van het gazon liggen hieraan vaak ten grondslag. Gras groeit uiteindelijk altijd het best op lichte zandgronden. Dat is ook de reden dat de teelt van graszoden vrijwel uitsluitend op zandgrond plaatsvindt. Dat een gazon lang nat blijft kan verschillende oorzaken hebben:

 • Afwatering van hoger gelegen delen van de tuin
 • Dichtgeslagen grond
 • Slecht drainerende ondergrond

Als gevolg van een te nat gazon ontstaan er allerlei problemen aan het gazon. Hierdoor verliest uw gazon de sierwaarde die het behoort te hebben. Het ziet er niet alleen slecht uit: het zal na verloop van tijd ook steeds minder op een gazon gaan lijken. Mos en onkruid zullen de overhand krijgen. Deze problemen zijn vaak niet te verhelpen zonder het gehele gazon te vervangen.

Gevolgen van een slecht drainerende ondergrond:

 • Nat en zompig gazon dat onbegaanbaar is
 • Het gazon wordt dun bezet en kwetsbaar
 • Bij betreding ontstaan sporen
 • Mos en onkruid gedijen beter dan het gras
 • Drainage aanleggen in een gazon

Als een gazon wordt aanlegd, dient de ondergrond goed voorbereid te worden. Het gazon is een element waar u nog jarenlang plezier van wilt hebben en bovendien neemt het vaak een prominente plaats in de tuin in.

Bij de aanleggen van drainage in het gazon volgen wij een aantal stappen:

 1. Oud gazon lossnijden en verwijderen
 2. Sleuven graven voor drainagebuis
 3. Zand- of grindbed vormen
 4. Drainagebuis leggen op het zand- of grindbed
 5. Toplaag verschralen met witzand
 6. Graszoden leggen