Moderne tuin met zwemvijver | Wijhe (Ov.)

Moderne tuin met zwemvijver | Wijhe, Overijssel

Stuctuur door groene elementen

De groene elementen in de tuin zijn opgevat met structuur als kernwoord. Er is bewust gekozen niet alleen hagen te planten, maar ook wolkmassieven als structuurbrengers te gebruiken. De aangeplante groenmassieven zorgen voor rust en gezelligheid op de grote gazonoppervlaktes en geven gelijk een speels niveau weer. De accenten in de tuin zijn aangebracht door middel van solitaire heesters en bomen.

De uit betonelementen opgebouwde trappartij is niet alleen een blikvanger, maar dient er voor om hoogteverschillen op te vangen en de woning met de tuin te verbinden.

De mix van bloeiende planten en bloembollen zoals verschillende soorten allium zorgen voor extra kleur in de tuin. Een dichte haag Prunus Rotundifolia biedt de nodige privacy naar de doorgaande weg links en achteraan de woning is gelegen.

Overige kenmerken van deze tuin:

 • zwemvijver als eyecatcher
 • stapstenen in plantenfilter
 • hardhouten vlonder
 • borderbakken van beton met bamboe langs vlonder

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2013

Oppervlakte tuin: 1.500 tot 2.000 m2

Type woning: Vrijstaande moderne villa

Plaats: Wijhe | Overijssel

Ontwerp: Michiel Bosch | detuinenvanbosch

Ontwerp

Meer projecten van detuinenvanbosch

Zwemvijver| regio Utrecht

Natuurlijke tuin met zwemvijver | regio Utrecht

Kleur in elk seizoen

Deze organische tuin kleurt heel natuurlijk en intens in grote toeven oranje. Hoge grassen met opvallende pluimen wiegen zachtjes in de wind. De vegetatie bestaat uit vaste planten die ook in de natuur voorkomen en die na verloop van tijd een eigen leven gaan leiden. We hebben de planten in groepen aangeplant. Met de tijd gaan ze uitzaaien en gaan de verschillende soorten zich wat meer verdelen. De planten hebben een mooie verkleuring in de herfst, zoals op de foto’s is te zien. In elk seizoen is er ook kleur in de tuin. Pas na de winter worden ze gesnoeid om in de lente weer volop te kunnen bloeien.

Een tuin is pas een meerwaarde voor de woning als je er het hele jaar door van kunt genieten.

Kenmerken van deze zwemvijver:

 • deel zwembadtechniek door Bos zwembaden
 • grindoevers
 • waterornament van Belgisch hardsteen

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2014

Oppervlakte tuin: 1.000 tot 1.500 m2

Type woning: vrijstaande villa

Provincie: Utrecht

Ontwerp: Luc Engelhard

Aanleg: detuinenvanbosch

Meer projecten van detuinenvanbosch

Parktuin met zwemvijver in bosrijke omgeving | Epe (Gld.)

Parktuin met zwemvijver in bosrijke omgeving | Epe, Gelderland

Het bewijs dat natuur harmonieus kan samenvloeien met design

Géén tuin met verborgen kamers, maar een gemakkelijk te onderhouden buitenruimte met een zwemvijver als eyecatcher. Dat was de wens van deze opdrachtgever uit Epe die een beroep deed op Michiel Bosch van detuinenvanbosch. Het perceel is aanzienlijk en loopt over in de bosrijke omgeving. Achterin de tuin koos de klant voor een oppervlakte die grotendeels uit gazon bestaat, maar dichter naar de woning en zwemvijver toe, is er net iets meer actie te vinden.

De tuin werkt duidelijk uitnodigend en zal dat in de toekomst nog meer gaan doen

In goed overleg met de opdrachtgever kozen we bewust voor een onderhoudsvriendelijke tuin met grote groepen van eenzelfde soort beplanting. Daardoor oogt de tuin weids en evenwichtig. De bestaande bomen werden geïntegreerd in het ontwerp. Borders en perken met groepen taxus, siergrassen, rhododendrons, buxusblokken, dakplatanen en grote groepen vaste planten zorgen voor een subtiele kleurentoets. Wat dit project extra uitdagend maakte is het verzoek van de opdrachtgever om voorzieningen te treffen om wilde zwijnen te weren in de tuin. Om deze reden plaatsten wij wildroosters en een effectieve omheining rondom de tuin.

Aansluitend aan het imposante woonhuis ligt een ruim terras uit hardsteen dat overgaat in een robuuste vlonder van hardhouten planken die het einde van de zwemvijver markeert. De centraal gelegen zwemvijver, die zeer regelmatig wordt gebruikt, is de blikvanger van de tuin. De strakke omlijsting trekt alle aandacht naar zich toe. Uitgerust met een natuurlijke filterzone, gaat de vijver naadloos over in een zee van groen die tot aan het einde van de perceelgrens reikt.

Het geheel past perfect in de groene, bosrijke omgeving. De imposante bomen reflecteren prachtig in de natuurlijke waterspiegel. Bovendien is het bad helemaal afgestemd op de woning. Doordat elk project maatwerk in de zuiverste zin van het woord is, kunnen we perfect op elke situatie inspelen. Van binnenuit in de woning zie je op die manier al dat alles één mooi geheel vormt. De tuin en het zwembad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom verzorgt detuinenvanbosch in veel gevallen totaalprojecten. Dat is hier ook het geval. De gebakken klinkers, hardsteen tegels, beplanting en het gazon zijn ook ook in deze tuin aangelegd door detuinenvanbosch.

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2007

Oppervlakte tuin: 3.000 tot 4.000 m2

Type woning: Rietgedekte villa

Plaats: Epe | Gelderland

Ontwerp: Michiel Bosch

Tip: Husqvarna Automower maairobot

Het gazon in deze tuin wordt automatisch gemaaid door de Husqvarna: de originele en onbetwiste leider op het gebied van robot gazonmaaiers. Ontdek hoe u een perfect gazon kunt krijgen door helemaal niets te doen.

 • Uniek maaisysteem
 • Timer
 • Bewegingssensoren
 • Weersbestendig
 • Werkt ook bij oneffen terrein.
 • Laag geluidsniveau & energieverbruik
 • PIN code beveiliging * antidiefstal alarm

Meer projecten van detuinenvanbosch

Moderne villatuin met zwemvijver | Twello (Gld.)

Moderne villatuin met zwemvijver (in aanbouw) | Twello, Gelderland

“Les heures claires”… puur minimalisme

Een groot, strak wit huis met veel ramen aan een doorgaande weg in Twello, Gelderland. Hoge, witte muren met donkergrijze aspecten verhullen een hedendaagse tuin met een helder, strak en sober lijnenspel. Genieten met een hoog zengehalte.

Optimale architectuur

Het huis werd ontworpen door Maas Architecten en is een hoogwaardig staaltje van moderne architectuur. Het huis wordt zeer stijlvol ingericht en straalt werkelijk rust uit. Dit is voor het gezin met 2 kinderen dan ook de plek waar iedereen zichzelf terugvindt. De tuinarchitecten Donders en van der Heiden werden in een zeer vroeg stadium ingeschakeld. Zo konden zij optimaal samenwerken met de architecten van de woning om tot een harmonieus geheel te komen.

Zwemvijver als blikvanger

De bestaande woning en tuin werd afgebroken en slechts enkele waardevolle planten werden behouden om later in het tuinontwerp geïntegreerd te worden. Een zwemvijver is ook in deze tuin: het in het oog springende element. Het ligt centraal in de tuin en fungeert als spiegel voor de architectuur van de woning. Wolken schuiven voorbij in het spiegelend wateroppervlak. In de zomer is het zwembad – vlakbij de woning en met optimaal zicht vanuit de keuken – het speelterrein van de kinderen en in de winter is het een mooi object om naar te kijken. De zwemvijver is voorzien van exclusieve onderwaterverlichting en een design inlooptrap.

Grenzend aan de zwemvijver bouwde detuinenvanbosch twee tuinterassen van op maat gemaakte betontegels van 120 bij 120 cm. De houten vlonder geeft de terrassen een extra warmte. Één van de terrassen loopt bovendien door in het poolhouse, zodat een sterk totaalconcept ontstaat. Volgens detuinenvanbosch is net dat totaalconcept de meerwaarde van de tuin.

Wat de beplanting betreft is deze tuin eenvoudig maar stijlvol. Er is gekozen voor mono-borders en primaire beplanting. Grote groepen van dezelfde plantensoort laten een wind van rust door de tuin waaien.

Hardhouten vlonders

De grote hardhouten vlonder met een fundatie van Azobé regels en palen heeft een vlonderdek van geschaafde Alungu planken en zal worden afgewerkt met RVS bevestigingsmateriaal. Deze geschaafde planken zorgen voor een eigentijdse en exclusieve uitstraling.

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2015

Oppervlakte tuin: 3000 tot 4000 m2

Type woning: Moderne villa

Plaats: Twello | Gelderland

Architect woning: Maas Architecten

Tuinarchitecten: Donders en van der Heiden

3D-Ontwerp woning

Meer projecten van de tuinenvanbosch

Wellnesstuin | Twello (Gld)

Welnesstuin in Twello (Gelderland)

Een tuin voor waardige en welverdiende rust

Grote tegels met een elastische voeg, hardhouten vlonderplanken, eenvoudige beplanting en strakke betonmuren. Het codewoord lijkt ons duidelijk: onderhoudsvriendelijke materialen. Een gazon is bijvoorbeeld dus niet aanwezig in deze tuin en hiervoor heeft detuinenvanbosch een goede reden: het onderhoud tot een minimum te beperken.

Vrije tijd wordt steeds schaarser. Tijdens de weinige vrije momenten staat genieten in de tuin vaak bovenaan het lijstje. detuinenvanbosch creëerde op verzoek van deze opdrachtgever een plek waar minimalisme hoogtij viert zonder aan gezelligheid in te boeten.

Voor het nieuwe ontwerp tot stand kwam werd de tuin grotendeels ontruimd, maar kozen we bewust om een aantal bestaande elementen in ere te houden. De tuin werd omringd door een omheining van geïmpregneerd, verduurzaamd hout, die aan de zijkant van de woning werd  doorbroken door een coniferenhaag. Dit geheel hebben wij als basis gebruikt voor ons ontwerp. Achter de tuin bevinden zich woningen. Om voldoende privacy te creëren kozen we er daarom voor om ook de bestaande bolcatalpa’s her te gebruiken en te verplanten.

De onderhoudsvriendelijke basismaterialen bleken het uitgangspunt te zijn voor de rest van de tuin. De opdrachtgever besloot samen met detuinenvanbosch om ook de beplanting zo minimaal en onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden. Het uitgangspunt in het concept is de aanwezigheid van siergrassen en bamboe(hagen) als sierplant.

Zwembad als eyecatcher

Water moet rust brengen en overeenstemmen met de omgeving. Op dit gebied heeft een enorme revolutie plaatsgevonden. Jarenlang werd een zwembad weggemoffeld omdat het zorgde voor een te zwaar accent in de tuin, door het contrast van die hagelwitte boorden met het azuurblauwe water. Tegenwoordig is het meer en meer een eyecatcher geworden.

De strakke zwemvijver met design onderwaterverlichting in deze tuin is tijdloos, stijlvol en een genot om in te zwemmen. Aan beide zijden van de zwemvijver is gekozen voor tegels van natuursteen. De houten vlonder loopt door tot in de poolhouse zodat een sterk totaalbeeld ontstaat. Deze wellness ruimte met daarin o.a. een jacuzzi, buitendouche, muziekinstallatie en televisie-aansluiting grenst daarom direct aan de zwemvijver.  Het hout in combinatie met de gekozen betonsoort van de poolhouse  zorgen voor een extra warme uitstraling en de buitenbar maakt het vakantiegevoel compleet.

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2007

Oppervlakte tuin: 100-250m2

Type woning: Twee-onder-een-kap-woning

Plaats: Twello | Gelderland

Ontwerp: Michiel Bosch | detuinenvanbosch

Meer projecten van detuinenvanbosch

Groene moderne achtertuin met zwemvijver | Deventer (Ov.)

Groene moderne achtertuin met zwemvijver | Deventer (Overijssel)

Een groene oase in een drukke woonwijk

Een tuin is méér dan een verzameling planten en bestrating. Een goed aangelegde tuin is een plek om tot rust te komen, om helemaal te onthaasten zonder je te moeten verplaatsen. In deze denkwijze van detuinenvanbosch kon de opdrachtgever van dit project zich helemaal terugvinden. De tuin is een groene oase in de drukke woonwijk de Worp, een plek om te ontspannen en vrienden te ontvangen.

Het geheel van de tuin moest rustig ogen, onderhoudsvriendelijk zijn én in de omgeving passen. De terrassen (hardsteen) bij de woning worden druk gebruikt. Een goed doordacht beplantingsplan van detuinenvanbosch geeft de nodige intimiteit en gezelligheid.

Wij vinden het belangrijk om strakke, heldere lijnen en duidelijke vlakken te benadrukken. Één van de herkenbare basiselementen bij projecten van detuinenvanbosch is daarom het gebruik van grote tegels. Deze hebben wij gecombineerd met een hardhouten vlonder en gebakken klinkers van hoge kwaliteit. Een belangrijk en ecologisch punt waar hierbij rekening is gehouden, is de goede afwatering van hemelwater.

De zwemvijver is goed georiënteerd, zodat hij het grootste deel van dag in de zon ligt. De zwemvijver is uitgerust met een warmtepomp die het water op een constante temperatuur verwarmd, waardoor het zwemseizoen verlengd.

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2011

Oppervlakte tuin: 250- tot 500 m2

Type woning: Monumentale villa

Plaats: Deventer | Overijssel

Ontwerp: Michiel Bosch | detuinenvanbosch

Ontwerp:

Meer projecten van detuinenvanbosch