Stadstuin herenhuis in historisch centrum | Deventer, Overijssel

Stadstuin herenhuis in historisch centrum | Deventer, Overijssel

Een rustpunt in de stad

Achter gesloten gevels in hartje Deventer, realiseerde detuinenvanbosch deze stadstuin met klasse en stijl, die minder dan het minimum aan onderhoud vergt maar constant uitnodigt om buiten te genieten. Deze ommuurde tuin is een oase van rust in het midden van de stad.

De tuin werd in samenspraak met de opdrachtgever geherinterpreteerd en kreeg volop nieuw leven ingeblazen. De stadstuin oogt ruimer en toegankelijker en heeft een fijn terras van grote hardstenen tegels waar buiten getafeld kan worden. Hoogteverschillen zijn opgelost met stijlvolle trappartijen. Deze nieuwe invulling lijkt misschien vanzelfsprekend maar is bij nader inzien doordacht en zorgvuldig uitgevoerd tot in het kleinste detail. Zo maakten wij in onze eigen werkplaats en speciaal voor deze klant een hardhouten custom made borderbak. Het resultaat is een tuin die rust uitstraalt.

De tuin grenst direct aan de ruime serre. Belangrijk bij het onwerpen was het daarom dat deze buitenruimte meer bij het huis, met een vrij strak en minimalistisch interieur, zou aansluiten.

Om in deze tuin meer open ruimte te creëren, koos detuinenvanbosch in dit geval voor de kunst van het weglaten.

Ruimte om te spelen

Een tuin om tot rust te komen, gasten te ontvangen, te genieten maar ook om te spelen. Naast een zandbak, trampoline, schommel, speelgazon is er ruimte gecreëerd voor een moestuintje en plukfruit. Er is voldoende ruimte voor de kinderen, zonder dat de speeltoestellen een overheersende plek innemen.

 

 

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2008

Oppervlakte tuin: 100 tot 250 m2

Type woning: Monumentaal herenhuis

Plaats: Binnenstad Deventer | Overijssel

Ontwerp: Michiel Bosch | detuinenvanbosch

Ontwerp

Meer projecten van detuinenvanbosch

Groene moderne achtertuin met zwemvijver | Deventer (Ov.)

Groene moderne achtertuin met zwemvijver | Deventer (Overijssel)

Een groene oase in een drukke woonwijk

Een tuin is méér dan een verzameling planten en bestrating. Een goed aangelegde tuin is een plek om tot rust te komen, om helemaal te onthaasten zonder je te moeten verplaatsen. In deze denkwijze van detuinenvanbosch kon de opdrachtgever van dit project zich helemaal terugvinden. De tuin is een groene oase in de drukke woonwijk de Worp, een plek om te ontspannen en vrienden te ontvangen.

Het geheel van de tuin moest rustig ogen, onderhoudsvriendelijk zijn én in de omgeving passen. De terrassen (hardsteen) bij de woning worden druk gebruikt. Een goed doordacht beplantingsplan van detuinenvanbosch geeft de nodige intimiteit en gezelligheid.

Wij vinden het belangrijk om strakke, heldere lijnen en duidelijke vlakken te benadrukken. Één van de herkenbare basiselementen bij projecten van detuinenvanbosch is daarom het gebruik van grote tegels. Deze hebben wij gecombineerd met een hardhouten vlonder en gebakken klinkers van hoge kwaliteit. Een belangrijk en ecologisch punt waar hierbij rekening is gehouden, is de goede afwatering van hemelwater.

De zwemvijver is goed georiënteerd, zodat hij het grootste deel van dag in de zon ligt. De zwemvijver is uitgerust met een warmtepomp die het water op een constante temperatuur verwarmd, waardoor het zwemseizoen verlengd.

Informatie over dit project

Gerealiseerd in: 2011

Oppervlakte tuin: 250- tot 500 m2

Type woning: Monumentale villa

Plaats: Deventer | Overijssel

Ontwerp: Michiel Bosch | detuinenvanbosch

Ontwerp:

Meer projecten van detuinenvanbosch