3 tips voor het geven van water | detuinenvanbosch

Deze week stijgt het kwik tot over de 25 graden en morgen voorspelt het KNMI zelfs plaatselijk meer dan 30 graden. Hieronder geven wij u 3 simpele tips om uw tuin schadeloos door deze warme dagen te loodsen.

Wanneer moet u water geven in een bestaande tuin?

Vroeg in de ochtend is het beste tijdstip om water te geven, zo hebben de planten de hele dag de tijd om het water op te nemen. Bij felle zon adviseren wij om zeer zeker niet overdag water te geven, dit kan namelijk verbrandingsschade opleveren op beplanting en gazons.

Hoeveel water geven?

Liever een paar keer in de week voldoende water geven dan iedere dag een klein beetje. De wortels van de planten worden anders lui en doen niet meer hun best een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen dat dieper in de bodem kan komen. Ook waterverzadiging hindert de luchttoevoer van de wortels – de wortels krijgen geen zuurstof meer en sterven af.

Water besparen?

Bespaar water door gericht te sproeien, regenwater te gebruiken of automatische systemen te gebruiken.

Let op: Hangende bladeren aan een plant zijn vaak de eerste tekenen van droogte. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, dit betekent dat de wortels van de plant extra hard werken om het water dieper uit de bodem te halen. Hierdoor wordt uw beplanting alleen maar sterker. Een goede manier om er achter te komen of uw tuin nog vochtig genoeg is, is door een kuiltje van 10-15 cm diep te te graven en te kijken of de grond op deze diepte nog vochtig is.

 

Meer informatie over een beregeningsplan van de tuinenvanbosch