Bestrating

De tuin is voor steeds meer mensen het verlengstuk van de woonkamer en bevat al snel meerdere zitplekken en terrassen. In de loop der jaren raken uw huis en tuin meer verweven in elkaar. Vormen en materialen raken steeds meer in balans. Kleuren worden zorgvuldig op elkaar afgestemd. Dat geld ook zeker voor de bestrating van uw terras of oprit. Wij adviseren u graag over passende bestrating. Met de uitstraling, de kleur en het formaat dat bij uw huis en uw smaak past.

Gebakken bestrating

Met gebakken bestrating (klinkers) creëert u een fraaie en prettige leefomgeving met natuurlijke materialen. Kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten voor elk type tuin. Gebakken bestrating is zowel klassiek als modern toepasbaar door verschillende productieprocessen en oppervlakte bewerkingen. Gegarandeerd een kleurechte basis voor uw oprit, tuin of terras. Tijdloos, onderhoudsvrij en nagenoeg onverwoestbaar!

Kenmerken:

  • Duurzaam
  • Kleurecht en kleurvast
  • Laag wateropname percentage
  • Onderhouds-
    vriendelijk
  • Beschikbaar in diverse kleuren en uitstralingen
  • Ideaal te combineren (ook met andere materialen)

Keramische tegels

De scheidslijn tussen huis en tuin vervaagt met de hardgebakken keramiektegel. Met keramische tegels creëert u een modern en strak geheel. Keihard, met de uitstraling van natuursteen, aangepast aan de modernste eisen. Zo is hij onder andere kras- en vorstbestendig, kleurvast en zeer gemakkelijk in onderhoud. Met de praktische kenmerken die men vandaag de dag eist.

Kenmerken:

  • Krasbestendig
  • Kleurvast
  • Vorstbestendig
  • Maatvast
  • Slechts 0,2% vochtopname

Betontegels en -klinkers

Betontegels worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten gefabriceerd. De aloude grindtegel is vrijwel geheel verdwenen uit de tuinen. Deze plek wordt ingenomen door bijvoorbeeld mooie strakke Oudhollandse tegels, betontegels in groot formaat of gecoate betontegels. Van modern tot authentiek en geschikt voor ieder soort tuin. Door een toplaag behandeling zijn betontegels
verduurzaamd,
minder glad en beter bestand tegel vuil en groene aanslag.

Kenmerken:

  • Budgetvriendelijk

Natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle steensoorten die uit de natuur gewonnen worden. Omdat de steensoorten op verschillende manieren ontstaan, verschillen ze van elkaar in hardheid en grondstoffen. Dit leidt tot uiteenlopende eigenschappen op het gebied van bijvoorbeeld krasgevoeligheid, maatvastheid en neiging tot verkleuring.

Er zijn diverse soorten natuursteen, van strak naar rustiek. Er gaat niets boven “echte” materialen zoals natuursteen.

Kenmerken:

  • Elke tegel is uniek
  • Duurzaam
  • Kleurecht en kleurvast
  • Laag wateropname percentage
  • Onderhouds-
    vriendelijk
  • Beschikbaar in diverse kleuren
  • Ideaal te combineren

Halfverharding

Halfverharding voor in de tuin combineert duurzaamheid met een natuurlijke uitstraling, maar heeft een minder ‘harde’ uitstraling. Veel gekozen halfverhardingen als split, schelpen en grind zijn in diverse kleuren en fracties verkrijgbaar. Ze zijn vaak in grotere tuinen te vinden als alternatief voor – maar ook als welkome afwisseling met – bestrating.

Bij halfverharding kan hemelwater in de bodem wegzakken en hoeft, daardoor niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Bovendien wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevuld, en biedt waterpasserende verharding meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven dan tegels. Duurzaam en milieuvriendelijk.

Een splitplaat is een kunststof plaat met een speciaal profiel die zorgt voor stabiliteit bij de aanleg van uw oprit, parkeerplaats of tuinpad.

Fundatie en ondergronden

Afhankelijk van aanwezige ondergrond, toepassing of bestratingsmateriaal wordt de juiste fundatie bepaald. Voor een tuinpad is vaak een fundatie van zand voldoende, terwijl deze voor bijvoorbeeld een oprit wordt opgebouwd uit gebroken puin en zand. Natuurstenen tegels en keramische tegels worden gelegd op een drainagemortel, een oerdegelijke oplossing voor jarenlang plezier. Dit is een samenstelling van split of zand met een bindmiddel. De tegels worden op deze stabilisatiemortel gelijmd.

Zagen of knippen

Door gebruik te maken van verschillende zaaggereedschappen worden tegels en klinkers exact op maat gezaagd en verwerkt. Het juiste type professioneel gereedschap zorgt voor de gewenste kwaliteit van afwerking.

Kantopsluiting

De basis van een goede fundering maken is de kantopsluiting. Dit is een stevige hardhouten, betonnen, stalen of natuurstenen rand om je terras of langs je oprit, die voorkomt dat je tegels gaan verschuiven, uitlopen of verzakken. Ook is het mogelijk om te kiezen voor “rollagen”, dit zijn recht opstaande klinkers om bestrating op te sluiten en worden veel toegepast in klassieke tuinen. De degelijkheid (zwaarte) van kantopsluiting is vanzelfsprekend afhankelijk van de toepassing.

Voegen

Er zijn diverse manieren om uw bestrating te voegen. Denkt u hierbij aan het invoegen met fijngemalen natuursteen, elastische waterdoorlatende voegmortel en waterdichte voegen. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende mogelijkheden voor een ongedierte- en onkruidvrij terras.

Infiltratie hemelwater

Hemelwater infiltreert steeds moeilijker op de plek waar de regen valt en het kan de weg naar het grondwater soms moeizaam vinden. Dat komt voornamelijk, omdat er steeds meer bebouwing komt, met de bijbehorende verhardingen. Het regenwater kan, daardoor maar moeilijk haar weg vinden. Een te lage grondwaterstand kan daarvan het vervelende gevolg zijn. Daarnaast kan het bij overtollige regenval juist weer problemen opleveren. Om dit soort problemen te voorkomen, kan detuinenvanbosch infiltratiekratten leveren en plaatsen die deze probleem tegen kunnen gaan. Het infiltratiekrat zal het regenwater snel opnemen en daarna geleidelijk afgeven. Het grote voordeel van infiltreren is het ontzien van het riool: Het afkoppelen van hemelwater maakt overstortconstructies overbodig.

Afwatering

De afwatering voor het verharde deel van de tuin is extra belangrijk: doordat een groot oppervlak ineens bestraat is kan (hemel)water niet zomaar weglopen. Dit zal in de toekomst bijna altijd zorgen voor verzakkingen. Voldoende afschot voorkomt dit. Afwateren naar borders, gazon, een design drain-/lijngoot of putje is daarom geen overbodige luxe.